فهرست مطالب

پژوهشنامه متین
پیاپی 94 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی افضلی*، اکرم مدنی صفحات 1-30

    عرفان را با شعر و ادب پیوندی دیرینه است تا جایی که بیشتر چهره های سرشناس عرفان، از مشاهیر سپهر شعر و ادب نیز هستند و ازآنجایی که آثار ایشان با رنگ خدایی عرفان آذین شده است، میراثی گرانبها از شعر و ادب برای ما به یادگار نهاده اند. پژوهش حاضر بر آن است با روش توصیفی- تحلیلی متن مدار، ترجمه عربی محمد علاءالدین منصور از دیوان اشعار امام خمینی را با محوریت الگوهای هفتگانه لوفور واکاوی نماید و ضمن ارزیابی کیفی این ترجمه، شمه ای از مقامات معنوی و ادبی امام را نمایان و غنای مشرب و اندیشه عرفانی ایشان را بیش ازپیش بر همگان آشکار سازد. به این دلیل که اصطلاحات و واژگان عرفانی در غزلیات امام از بسامد بالایی برخوردارند و درک و فهم اشعار عرفانی ایشان کار دشواری است، ترجمه این اشعار به زبان عربی نیازمند توانمندی و اطلاعات چندبعدی بالای مترجم در دو زبان مبدا و مقصد است. نتایج این پژوهش نشان داد ترجمه عربی اشعار امام خمینی با ترجمه های تحت اللفظی، واجی، مقفی، تعبیر و موزون هم گرایی دارد، درحالی که رهیافت شعر سپید در ترجمه عربی به هیچ وجه امکان تطبیق ندارد.

    کلیدواژگان: امام خمینی، محمد علاءالدین منصور، دیوان الإمام خمینی، آندره لوفور، ارزیابی ترجمه عربی
  • فرحناز افضلی قادی* صفحات 31-56

    نماز مرکبی اعتباری و دارای اجزا و شرایط متعددی است که برخی رکن و برخی غیر رکن هستند. نیت، رکن نماز محسوب می شود. خلل در نیت گاهی نسبت به اصل نماز و گاهی نسبت به اجزای نماز است. این مقاله با شیوه توصیفی- تحلیلی به بررسی آرای فقها و امام خمینی پرداخته است. سوال پژوهش این است که آیا هرگونه خللی در نیت نماز، موجب بطلان آن می شود؟ نتیجه نشان داد که نیت نماز عبارت است از اتیان نماز به قصد امتثال و اتیان اجزای آن به تبع اراده نماز. هرگونه اخلال در نیت اصل نماز، موجب بطلان نماز می گردد؛ اما در مورد اجزای نماز، اگر مکلف از اراده نماز به ایجاد اجزای آن منبعث شود، در این صورت آن اجزا، جزء ماموربه خواهند بود، ولی در غیر این صورت، آن ها جزء نماز نبوده و نماز باطل می شود. اگر اخلال در نیت، نسبت به اجزای رکنی نماز باشد، موجب بطلان نماز می گردد؛ اما اخلال به نیت در اجزای غیر رکنی، به دلیل مقتضای قاعده لاتعاد، موجب بطلان نماز نمی شود بلکه فقط همان جزء باطل می گردد که در صورت امکان تدارک آن، جبرانش واجب است والا به دلیل ورود در رکن بعدی و تجاوز از محل، با استناد به قاعده لاتعاد، نماز صحیح خواهد بود.

    کلیدواژگان: خلل، رکن، نماز، قاعده لاتعاد، قصد، نیت
  • رضا پورصدقی*، حسین جاور صفحات 57-79

    بررسی دقیق رابطه بین لفظ و معنا در یافتن ظهورات و تحلیل وضع تاثیر بسزایی دارد یکی از مباحث مربوطه که مورد اختلاف بزرگان قرارگرفته، این است که دلالت لفظیه تابع اراده متکلم است؛ یعنی طوری است که مثلا اگر متکلم در خواب کلامی گفت بر معنای آن دلالت ندارد یا این چنین نیست بلکه به صرف شنیده شدن لفظ و لو هیچ اراده‎ای برای تفهیم معنا در بین نباشد دلالت شکل می‎گیرد.  بوعلی کلامی مبنی بر تبعیت دلالت از اراده دارد که موردنقد و بررسی علما قرارگرفته است. دو استدلال برای اثبات مدعای وی مطرح شده است 1. وضع برای کلامی که مراد متکلم نیست لغو است لذا واضع، لفظ را فقط برای معنای مراد وضع کرده است. اراده در حقیقت دلالت دخیل است لذا بدون اراده دلالت صادق نیست؛ که هر دو استدلال مورد مناقشه قرارگرفته است. این مقاله با تبیین محل نزاع و تاکید بر ماهیت دلالت و تقید آن به علم، با توجه به دیدگاه امام نسبت به ماهیت دلالت به نقد اشکالات می‎پردازد و درنهایت کلام بوعلی را به اثبات می‎رساند.

    کلیدواژگان: دلالت، دلالت لفظی، دال، مدلول، دلالت تصوری، دلالت تصدیقی، اراده
  • محمدحسن حائری*، مرضیه زارع، فاطمه نجیب زاده صفحات 81-105

    مسیله ولایت بر صغیر و صغیره، یکی از مسایل بسیار مهم در مبحث وصایت است. چنانچه پدر و جد پدری صغیر یا صغیره در قید حیات باشند، اختیار امور آن ها به دست پدر و یا جد پدری است و ولایت آن ها شرعی و قهری و از ناحیه خداوند است. اگر موت پدر یا جد پدری نزدیک باشد، آن ها می توانند به کسی تحت عنوان وصی، وصیت نمایند تا امور صغیر و صغیره را بعد آن ها بر عهده بگیرد، اموری که ممکن است در ارتباط با صغیر یا صغیره مورد وصیت واقع شود، بحث مراقبت و تربیت او، اداره اموال، ازدواج و طلاق اوست. در این مقاله، نگارندگان با روش توصیفی-تحلیلی و مراجعه به منابع کتابخانه ای-اسنادی به بررسی ولایت داشتن وصی در امر نکاح صغیر و صغیره با رویکردی بر آرای امام خمینی و مشهور فقها پرداخته اند و پس از ذکر و بررسی ادله قایلان به ولایت و عدم ولایت وی، برخلاف نظر امام خمینی که قایل به عدم ولایت وصی در تزویج صغار است، ولایت وصی در تزویج صغار را در صورت تصریح موصی به اثبات رسانده اند.

    کلیدواژگان: ولایت، وصیت، وصی، موصی، صغیر، صغیره، تزویج، نکاح، امام خمینی
  • سید محمود سادات*، مریم فتاحی صفحات 107-127

    محمد حنیف نژاد، سعید محسن و اصغر بدیع زادگان در سال 1344 سازمان مجاهدین خلق را تاسیس کردند. نام این سازمان در ابتدا نهضت مجاهدین خلق بود. سازمان در ابتدا مخالف ورود زنان بود؛ اما از سال 1348 عضویت زنان به عنوان پوشش امنیتی در برابر ساواک و برابری با دیگر رقبای سیاسی موردپذیرش قرار گرفت. با پیروزی انقلاب اسلامی سازمان توانست برخی از زنان و دختران مسلمان را که در برابر انقلاب و جامعه خویش احساس وظیفه می کردند به سمت وسوی خود بکشاند. هدف این مقاله بررسی نحوه جذب زنان به سازمان مجاهدین خلق در سال های 1357 تا 1360 است. یافته های پژوهش نشان می دهد مجاهدین خلق با انتشار جزوات، بیانیه ها، فعالیت در دانشگاه و مدارس و نیز انتشار دیدگاه های خود در نشریه مجاهد، توانست عده ای از دختران وزنان را جذب کند. جذب زنان به سازمان فقط محصول کار آنان نبود بلکه عملکرد ضعیف احزاب اسلامی رقیب نیز از دیگر عوامل پیوستن زنان به سازمان محسوب می شد.

    کلیدواژگان: سازمان مجاهدین خلق، فاز سیاسی، حزب جمهوری اسلامی، زنان، مشارکت سیاسی
  • اکبر صالحی*، فرامرز محمدی پویا، سینا ترکاشوند صفحات 129-153

    نگرش آیه ای ازنظر اسلامی بر این فرض مبتنی است که تمامی پدیده های هستی ازنظر وجودی، اصل و سرمنشا اصلی نهایی دارند که به یک منبع الهی ختم می گردد. چنین نگرشی در اندیشه امام خمینی به عنوان یک اندیشمند مسلمان، قابل تعمق است. در مقاله پیش رو نخست تبیین دقیقی از مبانی نگرش آیه ای به عالم در دیدگاه امام خمینی ارایه شده و سپس دلالت های تربیتی از آن استخراج شده است. هدف پژوهش حاضر استنتاج دلالت های تربیتی حاصل از تبیین نگرش آیه ای به عالم بر اساس دیدگاه امام خمینی است. در این پژوهش برای تبیین نگرش آیه ای به عالم در دیدگاه امام خمینی از روش توصیفی- تحلیلی و برای استنتاج دلالت های تربیتی از آن، از روش قیاس عملی استفاده شده است. نتایج نشان داده که امام خمینی نسبت به عالم نگرش آیه ای دارند و برخی دلالت های تربیتی همچون تناظر نگرش آیه ای با عقلانیت انسان، ارتباط عقلانی علوم با نگرش آیه ای، ارتباط اخلاقی و ارزشی علوم با نگرش آیه ای، ملزومات جهت گیری درست علمی و درنهایت اصل تقابل و تعامل اخلاق با عقل و عمل از دیدگاه ایشان قابل استنتاج است.

    کلیدواژگان: امام خمینی، تعلیم و تربیت، تعاملات معلم و شاگرد، دلالت های تربیتی، نگرش آیه ای
  • عادل مقدادیان*، میثم حنیفی، مسلم محمودی صفحات 155-182
    یکی از استعاره های عارفانه در اشعار شاعران عرفان گرا، تطبیق لفظ و مفهوم بت با خدای متعال است. در این استعاره چند وجه شبه می توان جست: نخست نگاهی جمالی به بت؛ زیبارویی پرستیدنی که هر آنچه را زیبنده کمالش است داراست. دوم رویکرد جلالی به بت؛ معشوق عشوه گر و پرناز بی توجه به عاشقان خویش، با دلی از سنگ که البته بی توجهی ظاهری او به مشتاقانش به سبب مصلحت خود آنان است. توصیف خدای متعال با لفظ بت، تناقض آشکار با بخش اعتقادات دین اسلام دارد. معنای موردنظر عارفانی همچون حافظ و امام خمینی از بت و صفات و ظهورات نسبت داده شده به او در خصوص خدا چیست؟ فرضیه این تحقیق این است که با قطع نظر از معنای منفی بت که در مواردی اندک در آثار این دو شخصیت بازتاب یافته است، در نگاه عرفانی آنان، بت در خصوص خدای متعال، حقیقت و درباره بتی که مشرکان می آرایند و می پرستند مجاز است.
    .
    کلیدواژگان: بت، استعاره، شعر عرفانی، حقیقت و مجاز، حافظ، امام خمینی
|
  • Ali Afzali *, Akram Madani Pages 1-30

    Mysticism has an old connection with poetry and literature. Most of therenowned mystic figures are also famous in the sphere of poetry and literature.Since their works are adorned with the divine color of mysticism, they have leftus a precious legacy of poetry and literature. The present study is based on adescriptive analytical method to study the Arabic translation of Imam Khomeini’sDivan of Poetry by Mohammad Aladdin Mansour with the focus on the sevenpatterns of Andre Lefevre. Attempts have been made to evaluate the quality ofthis translation to show the spiritual and literary status of the Imam and reveal hismystical thought for the readers. Since the mystical terms and concepts are veryfrequent in Imam’s lyrics and the understanding of his mystical poems is difficult,the translation of these poems into Arabic requires the translator’s high expertiseand information in both languages, i.e. the origin and destination. The resultsof this study showed that the Arabic translation of Imam Khomeini’s poemshas a convergence with literal, metrical, phonemic, interpretive, and rhythmictranslations, while the approach of blank verse poetry in Arabic translation is byno means compatible with the original Persian version.

    Keywords: Imam Khomeini, Divan of Imam Khomeini, Mohammad Aladdin Mansour, Andre Lefevre, evaluation, Arabic translation
  • Farahnaz Afzali Qadii * Pages 31-56

    The daily prayer is a contractual composite with several parts and conditions,some of which are pillars and some not. Intention is one of the pillars of the dailyprayers. Defect in the intention is sometimes related to the prayer as a wholeand sometimes it is related to its constituting parts only. The main objective ofthis article is to study the viewpoints of some jurisprudents and Imam Khomeiniregarding the role of intention in prayers. Analytical-descriptive method has beenused in this research. The main question of this research is as follows: What isthe relationship between any defect in the intention of prayers and its invalidity?The findings of the research show that intention means “the performance of theprayers with the purpose of saying it and performing its constituting parts whichfollows the will to say the prayers”. Any defect in the intention of the prayeritself, leads to its invalidity. Regarding the constituting parts of the prayers, ifthe worshipper at the time of deciding to say the prayers decides to perform itsconstituting parts, the constituting parts will be parts of his mission, otherwise,they will not be parts of the prayers and the prayers will be invalid. If defect inthe intention is related to the parts that are pillars of the prayers, it will lead to itsinvalidity, but defect in the intention related to the parts that are not pillars, on thebasis of the “rule of no resumption”, will not lead to the invalidity of the prayers,but invalidates that particular part and if possible its resumption is mandatory. Butif the worshipper enters the next pillar of the prayers, on the basis of the said rule,it is not mandatory to compensate it and the prayers will be valid.

    Keywords: Defect, Pillar, prayers, Rule of No Resumption, Purpose, intention
  • Reza Poorsedghi *, Hoosein Javar Pages 57-79

    The study of the relationship between speech and meaning has a serious impacton the finding of the manifestation and analysis of the coining of the word. One ofthe controversial issues in this regard is that verbal signification is a factor of thespeaker’s will. For instance, if the speakers utters a word in sleep, does it connoteto its meaning, or, just by hearing a word, although there is no will to make thelistener understand its meaning, signification is formed? Avicenna (Abu Ali Sina)argues that signification is a factor of the will that has been criticized by scholars.There are two claims to prove his argument. First, coining for a speech that isnot meant by the speaker is invalid. Hence the coiner has coined the word onlyfor the meaning of what he intends. Second, will is effective in the significationof the truth. Hence, without will, signification does not hold true. However, boththe arguments have been questioned by some scholars. The present study is anattempt to explain and critically study the main controversy with emphasis onthe nature of signification and its commitment to knowledge based on ImamKhomeini’s viewpoint about signification. The findings of the study show thatAvicenna’s argument is valid.

    Keywords: signification, verbal signification, signifier, signified, perceived signification, confirmed signification, will
  • Mohammadhasan Haeri *, Marzieh Zareh, Fatemeh Najibzadeh Pages 81-105

    The issue of guardianship of a minor boy or girl is one of the most important issuesin the field of will and testament. If the minors’ father and paternal grandfatherare alive, their authority is in the hands of the father or paternal grandfather, andtheir guardianship is based on sharia and divine law. If the death of the father orpaternal grandfather is imminent, they can appoint someone in their will to takecare of the affairs of the minors. The affairs that may be related to the minor boyor girl include their caretaking and upbringing management of their property,marriage and divorce.In this article, using descriptive-analytical method andcollecting the necessary data from library-documentary sources, attempts havebeen made to examine the guardianship of the testamentary guardian regardingthe marriage of minor boy and minor girl an approach to Imam Khomeini andfamous jurists’ viewpoints. Imam Khomeini argues that the testamentary guardiandoes not enjoy the guardianship regarding the minor’s marriage. But, there areother jurisprudents who argue that if the testator explicitly mentions the issue ofthe minor’s marriage in his will, the testamentary guardian enjoys the right to getthe minors married.

    Keywords: guardianship, Testament, testamentary guardian, testator, minor boy, minor girl, Marriage, Imam Khomein
  • Seyyed Mahmood Sadat *, Maryam Fattahi Pages 107-127

    Mohammad Hanif-Nejad، Saeed Mohsen and Asghar Badiazadegan founded the People’s Mujahidin Organization in 1965. The name of this organization was the People’s Mujahedin Movement. In the early stages, the organization was opposed to the recruitment of women; but from 1969 on, women’s recruitment was approved as a security cover against the Iranian Intelligence and Security Organization (SAVAK) as well as a measure not to lag behind the political competitors. With the victory of the Islamic Revolution, the organization was able to attract some Muslim women and girls who had a sense of responsibility towards the revolution and their society. The objective of this article is to investigate how women were attracted to and recruited by the People’s Mujahedin Organization from 1979 to 1981. The findings of the research show that the People’s Mujahedin was able to attract a number of girls and women by publishing pamphlets, statements, carrying out activities in universities and schools, as well as publishing their viewpoints in the Mujahed magazine. The attraction of women to the organization was not only the product of their activities, but the weak performance of rival Islamic parties was also considered as another factor responsible for the women’s interest in joining the organization.

    Keywords: People’s Mojahedin Organization of Iran, political phase, Islamic Republic Party, Women, political participation
  • Akbar Salehi *, Faramarz Mohammadipua, Sina Turkashvand Pages 129-153

    The objective of the present study is to explain the inference of educationalconnotations of Imam Khomeini’s semiotic approach to the universe. Thesemiotic approach to the universe from the Islamic point of view is based on theassumption that all phenomena of the universe have an ultimate existential originand source that end in a divine source. This approach lends itself to thoughtfulresearch in Imam Khomeini’s viewpoint. In the present article, first, detailedexplanation of the principles of semiotic approach to the universe in ImamKhomeini’s viewpoint is explained, and, then their educational connotations areinferred. The method employed in the present study is descriptive-analytical. Thedescriptive-analytical method was used to answer the first question and practicalanalogy was used to answer the second question. The results showed thatImam Khomeini has a semiotic approach to the universe and some educationalconnotations can be inferred from it, which include the followings: Compatibilityof semiotic approach with human rationality, rational relationship of scienceswith semiotic approach, moral and axiological relationship between sciences andsemiotic approach, the requirements of correct scientific orientation, and, finallythe principle of confrontation and interaction of morality and reason and practice

    Keywords: Imam Khomeini, Education, teacher-student interactions, educational connotations, Semiotic approach, Principles
  • Adel Meghdadian *, Meisam Hanifi, Moslem Mahmoodi Pages 155-182
    One of the mystical metaphors in the poems of mystical poets is the comparisonof the word and meaning of idol with Almighty God. Several aspects can be foundIn this metaphor: First, an aesthetic look at the idol; an idol is an adorable beautythat possesses everything that deserves its perfection. The second is the glorifyingapproach to the idol. In this sense, the idol is the coquettish beloved, who is gentleand careless and indifferent to his own lovers. The Idol is also a stoneheartedbeloved, who, of course, apparently ignores the enthusiasts for their own interests.The description of Almighty God with the word idol is in clear contradiction withthe belief system of Islam. What do mystics such as Hafiz and Imam Khomeinimean by idol and attributes and manifestations attributed to him regarding God?The hypothesis of this research is that, regardless of the negative meaning of theidol, which is rarely reflected in the works of these two figures, in their mysticalview, the idol regarding the Almighty God is the truth and regarding the idol thatthe pagans adorn and worship is figurative.
    Keywords: Idol, Metaphor, mystical poetry, truth, figurative, Hafez, Imam